Kansainvälinen Kuljettajan viikko 10.-14.5.

Toukokuun alkupuolella vietetään vuosittain Kansainvälisen kuljettajajärjestön UICR:n koordinoimaa viikkoa, jossa ammattikuljettajia huomioidaan eri puolilla maailmaa. Huomiota voi osoittaa monin tavoin; tervehtimällä, vilkuttamalla tai muuten kiittämällä kuljettajia heidän työstään, jota ilman yhteiskunnan rattaat eivät pyörisi.

Tämän Kuljettajaviikon ajaksi alan järjestöt, mm. Rahtarit ry, kehoittavat myös solmimaan keltaisen nauhan ajoneuvon vasempaan peiliin. Pieni arvostusta osoittava ele, jolla on ilmeisen suuri merkitys ammattikunnan jäsenille. Bongaa siis keltaisia nauhoja liikenteessä ja moikkaa kuskia kohdatessasi!

Katvealueiden näkyvyys työn haasteena

Viime aikoina työn haastavuus etenkin kaupunkiliikenteessä on tullut kipeällä tavalla todeksi. Suuret kuljetusautot kärsivät ongelmallisista näköesteistä auton katvealueilla. Sivuille näyttäviä peilejä ei voi enää lisätä eikä niiden kokoa kasvattaa, muuten syntyy uusia katvealueita. Kuorma-autosta alas oikealle tai ihan eteen ei yksinkertaisesti näe, mutta harva kadun tasossa liikkuva tiedostaa tämän osatakseen varoa.

Kehittyneet, katvealueilla tapahtuvaan liikkeeseen reagoivat ja ajoissa varoittavat kamerajärjestelmät ovat ratkaisu ongelmaan. Esimerkiksi jälkiasenteinen Mobileye Shield+ sopii kaikkiin raskaisiin ajoneuvoihin. Pienempien jakelu- ja kuljetusautojen varoitusjärjestelmäksi Mobileye 8 on taas omiaan.

Älykkäät kamerajärjestelmät avainasemassa

Liikenneturvan ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä kuoli viime vuonna yli 200 henkilöä. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n toimitusjohtaja Iiro Lehtosen mukaan jokainen tapaus on liikaa ja Suomen tulisi tosissaan pyrkiä nollavisioon liikennekuolemien suhteen.

80% törmäyksistä sisältää kuljettajan huomion herpaantumisen noin 3 sekunttia ennen tapahtumaa. Inhimillinen erehdys onkin pääsyy lähes kaikille onnettomuuksille, vaikka tahallisuuttakin toki joskus esiintyy. Tässä valossa pelkkä ympäristöä tarkkaileva kamera ei riitä, vaan siihen kytkeytyvä älykäs ja ennakoiva varoitusjärjestelmä on avainasemassa onnettomuuksia ehkäistäessä.

Kuljetuskaluston hallinta ja optimointi

Mobileye Connect -alustan avulla kuljetusyritys voi halutessaan seurata ja tallentaa netin yli ajoneuvojen liikkeitä ja niiden keräämiä turvallisuusvaroituksia. Analysoimalla autokohtaisia raportteja voidaan optimoida kuljetusreittejä, välttää vaaran paikkoja sekä ehkäistä henkilö- ja kalustovaurioita. Säännöllisen seurannan avulla päästään konkreettisiin kehityskeskusteluihin kuljettajien kanssa ja palkitsemaan parhaiten ajavia yksilöitä.

Yhteiskuntaa ylläpitävät ammattikuljettajat ansaitsevat arvostusta, mutta myös lisää teknistä tukea haastavassa työssään!