Poikkeuksellisen kevään jälkeen monessa perheessä uskaltaudutaan taas autokaupoille. S-Pankin teettämässä tutkimuksessa ilmeni, että suomalaiset ovat auton ostajina järkikansaa.

Päätökset tehdään yhdessä

Tärkeimmäksi ostokriteeriksi mainittiin auton taloudellisuus, tätä mieltä oli 70 % vastaajista. Seuraavaksi tärkein kriteeri oli turvallisuus (56 %) ja kolmanneksi nousi helppo ajettavuus (43 %). Noin viidennes vastaajista oli sitä mieltä, että auton on oltava myös hyvännäköinen ja yhtä moni pitää tiettyä merkkiä tärkeänä. Naisille auton turvallisuus ja ajamisen helppous oli huomattavasti tärkeämpää kuin miehille.

Auton hankintaan liittyvät päätökset tehdään pääosin yhdessä puolison kanssa. Yli kolmasosa parisuhteessa elävistä sanoo maksavansa itse kaikki auton kulut sen mukaan, kenen nimiin auto on merkitty. Suurin osa vastaajista pitää kulujen jakautumista kuitenkin pääsääntöisesti oikeudenmukaisena.

Vähän käytetty auto on parempi kuin uusi

Käytetty, hyväkuntoinen auto kelpaa suomalaisille; vain 7 % vastaajista oli sitä mieltä, että hankittavan auton tulee olla uusi. Tätä kertoo myös autokauppojen tilastot. Kun uusien autojen ensirekisteröinnit olivat 2020 toukokuussa 53 % viime vuotta 2019 jäljessä, käytettyjen kohdalla miinusmerkki asettuu ”vain” 3,6 %:in.

Käytetty autokaan ei välttämättä ole kovin edullinen, jos siltä vaatii sellaisia arjen ylellisyyksiä kuin esim. ilmastointi, vetokoukku ja peruutustutka. Suomalaisen autokannan pikkuhiljaa uudistuessa myös käytettyjen autojen varustelu ja sitä myötä myös hinnat tulevat nousemaan. Kustannustehokas vaihtoehto on ostaa hyvä perusvarusteltu auto ensin ja varustaa sitä turvallisemmaksi hieman myöhemmin mm. Mobileyen kamerapohjaisen turvajärjestelmän avulla.

Aurinkoisia ja turvallisia kilometrejä kaikille tien päällä matkaa tekeville!

Artikkelin kansikuva: S-Pankki